Zonnepanelen zijn steeds populairder en dat is niet voor niets. Ze helpen ons om duurzame energie op te wekken en daarmee onze CO2-uitstoot te verminderen. Maar hoeveel zonnepanelen kan een plat dak dragen? In dit artikel lees je alles over het belastbaarheid van platte daken met zonnepanelen.

Wat is het verschil tussen een plat dak en een normaal dak?

Een plat dak is een dak dat geheel vlak is, terwijl een normaal dak meestal iets schuin afloopt. Dit betekent dat er bij een plat dak minder ruimte is voor water en sneeuw om te verzamelen, waardoor het minder snel beschadigd raakt. Ook zijn er vaak minder muren en kanten waarop de wind kan blazen, waardoor het over het algemeen veiliger is.

Hoeveel zonnepanelen kan een plat dak dragen?

Een plat dak kan ongeveer 80-100 watt per vierkante meter aan zonnepanelen dragen. Dit is ongeveer 10 panelen van 80 wattpiek per 100 vierkante meter (10 x 0,8 = 8).

Voordelen van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak heeft veel voordelen. Ten eerste maximaliseert het de hoeveelheid zonlicht die de panelen kunnen absorberen, wat hun efficiƫntie verhoogt. Bovendien heb je meer ruimte om mee te werken in vergelijking met plaatsing op een schuin dak. Dit kan de installatie eenvoudiger en goedkoper maken. Ten slotte zijn platte daken doorgaans gemakkelijker te onderhouden dan schuine daken, wat betekent dat uw zonnepanelen langer meegaan en minder onderhoud vergen.